auto opravy
přihlášení registrace můj účet info
obecné informace databáze oprav poradna
Zpět
Článek číslo: 820 od uživatele: zdenda
24.9. 2023

Výměna žhavících svíček - Škoda Rapid 1,6 TDI r.v. 2014

Projev závady:
Vadné žhaviče se projevují špatným startem motoru v chladném počasí. Motor pak většinou běží několik sekund nepravidelně nebo by nemusel nastartovat vůbec, záleží na stavu akumulátoru i startéru. V našem případě byla diagnostikou zjišťena špatná funkce jednoho žhaviče.

Výměna žhavičú:
- Sundáme horní kryt motoru.
- Vytažením odpojíme přípojky napájení ze svíček. Většinou to jde dost špatně.
- Přípojky vytáhneme a položíme stranou, na válci 1 a 2 to jde celkem dobře, na válci 3 je to horší a u válce 4 je to skoro nemožné, často pomůže uvolnění vedlejšího potrubí.
- Prostor kolem žhavičů vyfoukáme stlačeným vzduchem.
- Svíčky povolíme. Je nutné si ohlídat sílu nutnou k povolení. Většinou to jde dobře ale někdy hrozí přetržení svíčky a nákladná oprava. Někdy je lepší nechat svíčku nevyměněnou a odložit finální řešení na čas, kdy to bude již nevyhnutelné. Když se rozhodneme svíčku přetrhnout, je dobré mít už připravený plán opravy.
- Svíčky vyjmeme a nahradíme novými. Na kvalitě nešetřete, používejte originál, Bosch, Beru, Ngk a možná ješt něco podobného. Před montáží doporučuji potřít závit a tělo svíčky pastou na žhaviče.
- Do horkého motoru nedáváme studené svíčky, vzhledem k různým teplotám a roztažnosti hrozí, že i při normálním dotažením by v budoucnu nemuselo být možné svíčky vyměnit. Svíčky by se měly dotáhnout předepsaným utahovacím momentem, nejlépe při běžné dílenské teplotě.
- Na svíčky nasadíme připojky napájení, nasadíme kryt (pokud je jím motor vybaven) a provedeme smazání závady v paměti závad.
- Nastartujeme a znovu nahlédnéme do paměti závad.


Výměna žhavících svíček - Škoda Rapid 1,6 TDI r.v. 2014
1
Výměna žhavících svíček - Škoda Rapid 1,6 TDI r.v. 2014
2
Výměna žhavících svíček - Škoda Rapid 1,6 TDI r.v. 2014
3
podrobné vyhledávání

rss
© všechna práva vyhrazena provozovatel

www.autokap.cz