auto opravy
přihlášení registrace můj účet info
obecné informace databáze oprav poradna
Zpět
Článek číslo: 803 od uživatele: zdenda
10.7. 2023

Turbodmychadlo

Turbodmychadlo se používá u přeplňovaných motorů ke zvýšení tlaku vzduchu, který je do motoru dodáván.

Konstrukce:
- Tělo je tvořeno z několika částí, výfuková část je většinou litinová, v některých případech bohužel i plechová. Sací část bývá vétšinou ze slitiny hliníku, poslední částí těla je střed s ložiskem.
- Nejnamáhanějším dílem jsou dvě vrtulky spojené hřídelí, ty jsou vyrobeny z lehké slitiny.
- Regulace je důležitou součástí turba. Může být jednoduchá, řešená pomoci obtokového ventilu, který je ovládán samotným tlakem vzduchu, který dmychadlo vytváří (pouze zabraňuje překročení maximálního nastaveného tlaku). Pokročilejší způsob regulace je pomocí variabilních lopatek, přes které proudí spaliny na hnací výfukovou vrtuli. Lopatky řídící jednotka motoru naklápí pomocí podtlaku nebo elektronicky tak, aby dmychadlo vytvářelo požadovaný tlak.

Funkce:
Spaliny vycházející z hlavy motoru proudí na lopatky vrtulky dmychadla a tím se roztáčí přes hřídelku druhá vrtulka umístěná na sací straně turba. Na sací straně se zvyšuje proudění vzduchu a tlak plnícího vzduchu.

Závady:
Turbodmychadla jsou citlivá na kvalitu a tlak oleje. Při špatném mazání dojde k poškození ložiska hřídele. Další zásadní problém pro dmychadla znamenají jakékoli cizí částice ve vzduchu nebo spalinách. V tomto případě se poškozují lopatky na vrtulkách.


Turbodmychadlo
1
podrobné vyhledávání

rss
© všechna práva vyhrazena provozovatel

www.autokap.cz